Základná škola (Spišská Nová Ves, Komenského 2)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Základná škola Komenského 2, Spišská Nová Ves je základná škola v Spišskej Novej Vsi.

Škola je klasickou základnou školou so špecifikom vyučovania matematiky Hejného metódou a má taktiež zriadené športové triedy so zameraním na ľadový hokej.

Od školského roku 2009/2010 je riaditeľom školy Peter Kresťanko. Cieľom školy je vychovať z detí úspešných mladých ľudí, ktorí budú pripravení na ďalšie štúdium na stredných školách, ktroých nezaskočí žiadna výzva a dokážu si poradiť so všetkým, čo im život prinesie. Vyznačujeme sa pozitívnym prístupom k žiakom a vzdelávaniu, skvelým učiteľským kolektívom a vynovenými školskými priestormi poskytujúcimi nielen podnetné prostredie k vzdelávaniu, ale aj k športu a oddychu. škola disponuje krásnym školským areálom rozdeleným na viaceré sekcie - vzdelávacia, oddychová a športová. škola je kompletne zateplená a zmodernizovaná. Ušetrené finančné prostriedky každoročne investuje do zlepšenia výpočtovej techniky. Má postavený vlastný server a viacero prírodovedných učební - fyzika, chémia, biológia, geografia.

Škola razantne napreduje aj vo výučbe cudzieho jazyka, konkrétne angličtiny. Dôkazom je viacero úspešných žiakov na krajských kolách z anglického jazyka.

V oblasti IKT techniky vychovala množstvo úspešných žiakov, ktroí dnes pracujú v prestížnych firmách ako ESET a HP.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Škola bola otvorená 1. septembra 1976 a prvým riaditeľom bol Emil Samoľ. Už v roku 1978 boli zriadené športové triedy so zameraním na ľadový hokej. Triedy s rozšíreným vyučovaním cudzieho jazyka boli zavedené v roku 1987.

Na pozíciu riaditeľky v 1990 nastúpila F. Vantušková. Od roku 1996 je vyučovanie prvého stupňa v rámci programu Krok za krokom. Škola sa v roku 1999 zapojila sa do projektu Infovek a v roku 2005 sa stala školiacim centrom Infoveku. Od roku 2006 je aj školiacím strediskom Microsoft IT Academy. Medzi riaditeľmi školy pôsobila aj M. Melikantová od roku 1999.

Súčasnosť školy[upraviť | upraviť zdroj]

Škola je zapojená v projektoch Krok za krokom, Zdravá škola, Infovek E-twinning, Otvorená škola, Digitálni Štúrovci. Z oblasti informačných technológii sú to projekty Baltík 3, Mladí vývojári, Škola budúcnosti a Microsoft IT Academy, ktorá je určená aj pre verejnosť. Z umeleckých oblastí je to Fotoškola - krúžok digitálnej forografie a Európa v škole zameraná na výtvarné a literárne práce. Zaujímavým špecifikom školy je vyučovanie matematiky Hejného metódou.

Úspechy školy[upraviť | upraviť zdroj]

Škola bola ocenená v celoslovenských súťažiach (prírodovedná oblasť, športová oblasť, cudzie jazyky, literárne práce, výtvyrné práce, programovanie...).[chýba zdroj] Ďalej sa škole podarilo získať a úspešne realizovať projekty: Modernizácia vyučovacieho procesu, Príprava a organizovanie školení v rámci IKT, Výchova reprezentantov SR v ľadovom hokeji, každoročne škola žne úspechy v biologickej olympiáde a taktiež vo florbale žiakov základných škôl.

Škola uskutočnila za posledné roky posun v kvalite vzdelávacieho procesu, čoho dôkazom je ajj jej rast na portáli skoly.ineko.sk.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Školská brožúra, Webová stránka školy

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°56′35″S 20°33′01″V / 48,943125°S 20,550249°V / 48.943125; 20.550249